Autisme bij ouderen voor stichting ‘You Matter’

Welke kwaliteiten heb jij als gevolg van de ASS en waarbij komen die kwaliteiten goed van pas?
Mijn ASS heeft mij (onbewust) uitgedaagd om enkele overlevingsstrategieën te ontwikkelen, zoals scherp waarnemen, snel analytisch en rationeel kunnen denken. Al met al ben ik er ver mee gekomen en ik weet niet hoe e.e.a. zou zijn verlopen als ik eerder had geweten van mijn ASS. Dan was er misschien adequater mee omgegaan en had ik beter in mijn vel gezeten? Ik denk eigenlijk dat een optimaal zelfbeeld het belangrijkste levensdoel is. Ik ben dus ook voor vroege diagnostiek!
Het heeft mij ook uitgedaagd om de vinger achter mijn autisme te krijgen, te analyseren waardoor ik me vroeger toch zo vaak onbegrepen voelde en ik dat heel vaak heel frustrerend vond. Het opschrijven wat mij bezighoudt, om het uit te leggen en om te proberen meer inzicht te krijgen in de mate waarin mijn ervaringen ook voor anderen met autisme gelden. En dan ook nog proberen om met de ervaring vanuit mijn oude vak, onderzoekers naar autisme te helpen met onderzoeksopzetten en -rapporten hoop ik er toch nog iets moois van te maken. Sublimatie, noemen ze dat dan ?.

Directe uitingen van mijn ASS zijn waarschijnlijk mijn gevoel voor details en hang naar mooi taalgebruik. Net als veel andere ASS’ers ben ik overtuigd van mijn betrouwbaarheid. Daarbij ben ik zeker wèl gevoelig, alleen uit dat zich vaak anders dan ‘men’ verwacht.


door naar pag 7/wat helpt om goed te functioneren