‘Waarin uit de ASS zich bij mij?’ MEE-Friesland

Welke gevolgen heeft de ASS voor jou (gehad) in jouw leven?
Als gevolg van de ASS werd ik in heel veel situaties niet positief in mijn gedrag bekrachtigd, waardoor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld haperde.
Ik wijt ook aan mijn autisme dat ik niet in staat ben geweest om een duurzame intieme relatie te ontwikkelen; dat ervaar ik nog steeds als falen. Ik had vooral ‘stoute’ relaties: met mannen die al een vaste relatie hadden. Moest dus altijd stiekem; zonder dat ik ermee hoopte de positie van de ‘echte’ partner in te nemen. Dat is ook niet goed geweest voor mijn zelfrespect. Deze relaties ‘golden’ dan ook niet als ‘partners’. Zelfs een daarvan, die zo’n 20 jaar heeft geduurd.
Tijdens mijn werk ben ik vaak aangelopen tegen het feit dat ik me vooral richtte op de details van mijn taken dan op de grote lijnen.
Ik ben psycholoog en zelfs gepromoveerd maar als er een presentatie gehouden moest worden richtte ik mij op de statistiek en de werkwijze (het concrete, specifieke deel, dus) terwijl mijn collega zich meer richtte op de uitkomsten, de discussie en de betekenis daarvan (de grote lijnen).
Ik kon – ook als projectleider – slecht taken delegeren, meestal kwam dat doordat ik het overzicht miste: iets dat nodig is om taken over te dragen. Dus deed ik veel zelf.
Ook trok ik taken naar mij toe die zich richtten op het ontwikkelen van een goed functionerend registratiesysteem, protocollen of iets dergelijks. Vaak werd mij dan gezegd dat dit praktisch uitvoerende werk van een lager niveau was, maar ik was wel degelijk een goede gesprekspartner voor de collega-wetenschappers doordat ik op hetzelfde denk- en kennisniveau zat. Mijn inschaling bleef, mede door die opvatting, achter bij mijn directe collega’s (nu waren dat wèl mannen…).


door naar pag 3/nadelen van ASS