‘Waarin uit de ASS zich bij mij?’ MEE-Friesland

Welke kwaliteiten heb jij als gevolg van de ASS en waarbij komen die kwaliteiten goed van pas?
Mijn ASS heeft mij (onbewust) uitgedaagd om enkele overlevingsstrategieën te ontwikkelen, zoals scherp waarnemen, snel analytisch en rationeel kunnen denken. Al met al ben ik er ver mee gekomen en ik weet niet hoe e.e.a. zou zijn verlopen als ik eerder had geweten van mijn ASS. Dan was er misschien adequater mee omgegaan en had ik beter in mijn vel gezeten? Ik denk eigenlijk dat een optimaal zelfbeeld het belangrijkste levensdoel is. Ik ben dus ook voor vroeg-diagnostiek!

Maar goed:
Attent zijn op anderen: hoe doen zij dat, maar ook heb ik bv de gewoonte om te informeren hoe de ander iets bepaalds heeft meegemaakt, hoe het ging. Dat is netjes, heb ik geleerd, en dus ‘veilig’. Ook pleeg ik anderen te attenderen op ‘dingen’ die voor die ander van belang kunnen zijn (ik zie bijvoorbeeld in vergaderingen direct of iemand wel uit de verf komt).
Verbale kwaliteiten: ik dacht voor mijn diagnose dat ik mij met scherpzinnige opmerkingen en flitsende reacties populair maakte. Niets is minder waar, maar op papier weet ik (vooral redactioneel) goed mijn weg.
Doorzettingsvermogen, als ik eenmaal een doel voor ogen heb dan ga ik daar ook voor, getuige onder meer mijn fanatieke speurtocht naar hoe het leven te moeten leven. De psychologie heeft mij lang niet alle antwoorden kunnen geven, maar ik ben er toch ver mee gekomen.
Eerlijkheid, openheid en betrouwbaarheid. Je kunt op me rekenen.
Ondanks mijn autisme: warm en gastvrij. Maar dus lang niet altijd mijn eigen beste vriend.


door naar pag 5/wat helpt om goed te functioneren?