‘Waarin uit de ASS zich bij mij?’ MEE-Friesland

Wat helpt jou om goed te functioneren?
Direct na mijn diagnose heb ik mij gestort op vrijwilligerswerk voor de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Het erover praten in een veilige, autismevriendelijke omgeving helpt mij enorm. Ik heb meegewerkt aan een dvd over autisme bij ouderen, heb interviews gegeven, schrijf erover en geef dus presentaties. Dat helpt mij mijn warrige emoties en gedachten over mijn eigen situatie te ordenen. Momenteel ben ik erg actief binnen de NVA door het redigeren van Nieuwsflitsen over activiteiten binnen onze regio en zit ik sinds kort in het regiobestuur.
Ik gedij het beste binnen een duidelijke structuur waarbinnen mijn rol ook helder is. Zo fotografeer ik graag (en kan mooie, originele foto’s maken), maar alleen als ik daarvoor gevraagd word en ‘men’ dat weet. Maar dat geldt ook voor andere ‘rollen’: zo koos ik voor de functie van secretaris binnen het regiobestuur omdat deze mij duidelijkheid geeft.
Ik ben er verder van overtuigd dat acceptatie van de beperkende kenmerken van mijn eigen autisme het belangrijkste is. Eerst herkennen, dan kennen gevolgd door erkennen en daarna aanpassen. Daarbij is om te beginnen psycho-educatie van grote betekenis geweest.
Vervolgens heeft bij mij cognitieve gedragstherapie erg geholpen: bij nare ervaringen proberen terug te keren naar mezelf: wat waren mijn gedachten over een situatie en wat de emoties die erop volgden. Proberen het overzichtelijk te houden en mijn gedachtenspiralen te doorbreken. Ik heb de neiging om nare dingen heel groot te maken en erin te blijven hangen.
Van mijn cognitief therapeut heb ik ook het belang van ‘zegeltjes plakken’ geleerd: mezelf bekrachtigen als ik iets heb gedaan waar ik blij, tevreden of anderszins vrolijk van word.
Tegenwoordig heb ik gesprekken met een haptotherapeut/ sociaalpsychologisch hupverlener, zij heeft onbevooroordeeld aandacht voor de dingen die mij bezighouden en helpt mij het ‘spoor terug’ te vinden. Daarbij heeft zij ervaring met autisme bij haar partner.


door naar pag 6/tips voor deelnemers